SPEED Challenge 2015 - třetí závod

20.03.2015 17:13

V sobotu 14.3. se jel v pořadí už třetí závod seriálu SPEED Challenge 2015. Pro tento závod jsme postavili novou dráhu a využili i prostoru, který jsme již delší dobu využívali jako výjezd z depa. Trošku zpestřením bylo, že se tento prostor nachází za sloupem podepírajícím strop místnosti. Nicméně jsme zjistily, že toto "hluché" místo závodníkům nečinilo nijak extra velké potíže. Počasí venku se už nějakou dobu blíží jarním podmínkám, a díky tomu nebylo složité vytopit prostory rdáhy. Na tento závod přijelo 21 závodníků. Někteří si s sebou přivezli nejeden model, tudíž jich jezdilo celkem 28. V devět hodin byla svolána rozprava s pořízením skupinových fotek a posléze jsme odstartovali první skupinu závodníků. Skupin do kvalifikací bylo celkem 6. FORMULE, 2x HOBBY, 2x STOCK a TRUCK.

V kvalifikacích kategorie FORMULE o přední příčky bojovali: Aleš Raud, Jirka Ročňák, Marek Vácha, Radek Rusmich a Jarda Malý. Během třech kvalifikací si tito jezdci postupně upravovali bestlap. Nejlépe z nich to zvládl Jirka Ročňák, který se do finále postavil na první místo na startovním roštu s nejlepším časem na kolo 6,956 s. Za ním následoval Aleš Raud, ten svou pozici uhájil s časem 6,996 s a na třetí pozici se umístil Radek Rusmich s časem 7,021 s. Finálové jízdy už byly rozděleny do dvou skupinek, 1. po 4 a 2. po 3 jezdcích. 1. skupina byla ve výsledcích značně vyrovnaná, druhé, se značným náskokem kol před ostatními jezdci, kraloval Marek Vácha. Po odkroužení všech čtyř částí finálové jízdy se na stupně vítězů jezdci postavili v tomto pořadí: Jirka Ročňák, Radek Rusmich a Jarda Malý.

Kategorie HOBBY byla jak v kvalifikacích, tak ve finále rozdělena do dvou skupin, v 1. jezdilo 5 závodníků, tato zahrnovala zkušené "mazáky" a v 2. jezdili 3 závodníci, z toho dva junioři. Kvalifikacím 1. skupiny převážně kraloval Milan Wolf s lehkým náskokem pár kol, ale jednu rozjížďku se podařilo zabodovat i Česťovi Doubravovi. Ve 2. skupině dával s přehledem najevo Petr Sibeke svou zručnost, obhájil tak první pozice ve všech čtyřech rozjížďkách. Svými výsledky se na startu ve finále umístili jezdci na pozicích v tomto pořadí: 1. Milan Wolf, 2. Česťa Doubrava a 3. Míra Matějus st.. Milan si udržel svou pozici i ve všech třech finálovkách, Česťa se také držel na druhém místě až na druhou finálovku, kde svou pozici "zapůjčil Mírovi. Na třetí místo se proto v této jízdě mohl podívat Zdenda Janeček. Míra Matějus st. proto dokončil finále dvakrát na třetím místě a jednou na druhém. V hobbíkách se na stupně vítězů umístili jezdci v tomto pořadí: 1. Milan Wolf, 2. Česťa Doubrava a 3. Míra Matějus st. V JUNIORECH dojel na 1. místě Petr Sibeke a na 2. Šimon Horák.

Dále tu máme kategorii STOCK, ve které jezdilo celkem 9 závodníků. I tato kategorie byla rozdělena do dvou skupin. 1. po 5 jezdcích a 2. se 4 jezdci. V 1. skupině ve všech čtyřech rozjížďkách na prvních dvou místech dojeli Martin Šponar následován Tomášem Janečkem s lehkou ztrátou pár kol, o třetí pozici se přetahoval Honza Žerníček se Zdeňkou Dostálovou. Ve 2. skupině první pozici kraloval Milan Wolf. O druhé a třetí místo se průběžně přetahoval Jakub Blecha se Zdeňkem Janečkem. Do finále se svými výsledky na první tři místa dostali: Milan Wolf následován Martinem Šponarem a Jakubem Blechou. Milan si svou pozici udržel v prvních dvou rozjížďkách, ve třetí měl kolizi a musel odstoupit. Druhé místo průběžně obhajoval Martin Šponar a ve třetí rozjížďce se posunul na místo první. Třetí pozice byla obsazována Tomášem Janečkem, který startoval z pátého místa, ve třetí rozjížďce se posunul za Martinem Šponarem o jedno místo nahoru. Hategorii STOCK tak vyhrál Milan Wolf, hned za ním Martin Šponar a na místě třetím se umístil Tomáš Janeček.

Letos nově vypsaná kategorie TRUCK skýtala 4 jezdce. Petra Sibeke, který se svým věkem mohl řadit mezi juniory a podařilo se mu s přehledem vyhrát všechny čtyři kvalifikace. Dále tu jezdil Miroslav Matějus st., který první kvalifikaci dojel na čtvrtém místě se ztrátou 16ti kol na Petra Sibeke, ale další tři rozjížďky uhájil druhá místa. Třetí jezdec, Aleš Raud, první jízdu dojel na druhé pozici a pak třikrát na místě třetím. Posledním ze závodníků v této kategorii byl Pavel Tichý. Tomu se podařilo umístit jednou na třetím místě a třikrát na místě čtvrtém. Jasně z toho tedy vyplívá umístění ve finále na startu. 1. Petr Sibeke, 2. Miroslav Matějus st., 3. Aleš Raud a 4. Pavel Tichý. První finálovka byla značně vyrovnaná. Jezdci na prvních třech místech najely stejný počet 36ti kol, akorát dojezdové časy se lišily v sekundách. Petr Sibeke dojel na třetím místě, o půl sekundy před ním se umístil Aleš Raud a před Alešem se na prvním místě, s časem lepším o 3 sekundy, umístil Miroslav Matějus st.. Další rozjížďku byly v obsazení první dvě pozice neměnné, ale díky technickým problémům se do této jízdy nepodařilo odstartovat Petru Sibeke, a tak třetí místo obsadil Pavel Tichý. Poslední finálovku na prvním místě obhájil své výsledky z kvalifikací Petr Sibeke, Aleš Raud si konstantně držel druhé místo a na třetí pozici se tentokrát ocitl Miroslav Matějus st. Těmito dosaženými výsledky si vybojoval 1. místo v cíli Miroslav Matějus, 2. Petr Sibeke a 3. Aleš Raud.

Před 17. hodinou následovalo zpracování výsledků a jejich vyhlášení s oceněním jezdců. Bohužel mnozí pospíchali ke svým domovům, a tak nás na samotné vyhlášení zbyla slabá polovina. Další, již čtvrtý, závod se koná 18.4.2015. Tímto bychom vás na něj chtěli pozvat. Sledujte proto naše webové stránky, za slušného počasí je možné, že se už bude konat na asfaltové dráze v Solnici u Automobilky Škoda.

Tomáš Janeček.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode