SPEED Challenge 2014 – Osmý závod

04.08.2014 23:24

Nezbytným předpokladem povedeného závodu je pěkné počasí.  V sobotu 2. srpna bylo krásně od rána do večera a všichni, kdo si přijeli zazávodit na osmý podnik SPEED Challenge na asfaltovou dráhu do Solnice určitě nelitovali. V týdnu před závodem sice bylo všelijak, často pršelo, ale s koncem týdne se udělalo pěkně a navíc deště krásně opláchly dráhu od prachu. Opět jako posledně jsme se potýkali s neúčastí některých členů klubu. I tentokrát nám vytrhl trn z paty Martin - „Mister Many“ a kromě závodění pořídil i obsloužit časomíru, díky Martine.

Do deváté hodiny přijeli postupně všichni přihlášení, postavili svá depa a pilně začali trénovat na čerstvě pocukrované dráze. Na to, že jsou prázdniny a období dovolených se sešla docela dobrá účast závodníků. Při rozpravě po deváté hodině byly vyvěšeny startovní skupiny. První startovalo 6 závodníků FORMULÍ, pak následovali tentokrát jen 3 HOBBY Junioři, dvě skupiny HOBBY Seniorů – celkem 11 závodníků, 5 jezdců startovalo ve STOCKu a 3 jezdci v královské kategorii OPEN.

Kvalifikace

Čtyři kola rozjížděk začala o půl desáté. Ve třech tréninkových jízdách FORMULÍ zajel nejrychlejší kolo Jarda Malý, za ním se jen o desetinu vteřiny opozdil Míra Matějus a pak následovali Aleš Raud, Martin Minyuk, Jirka Ročňák a Zdeněk Kučera. Na suché a ještě nepříliš teplé dráze byla auta s mechovými pneumatikami lépe ovladatelná. V HOBBY soutěžilo 14 jezdců ve třech skupinách. Junioři se tentokrát sešli pouze tři. Mezi nimi byl v rozjížďkách nejrychlejší Petr Sibeke, před Ondrou Kohoutkem a Míšou Wolfem. Do B finále se seřadili jezdci v pořadí Pavel Šponar, Pepa Vích, Ondřej Verner, Lukáš Kubín a Jirka Ročňák. Startovní pole A finále následovalo za nejrychlejším Zdeňkem Janečkem v pořadí: Čestmír Doubrava, Petr Culka, Míra Matějus, Milan Maksymov a Martin Minyuk.

Kategorie STOCK tvořila jen jednu skupinu a v ní kvalifikaci ovládl Milan Wolf – zvítězil ve všech čtyřech jízdách. Druhý nejrychlejší byl Aleš Raud, pak Pepa Vích, Martin Šponar a junior Ondra Kohoutek. V OPEN závodili jen tři jezdci a pořadí ve všech rozjížďkách bylo jako přes kopírák. První Petr Grof, druhý Martin Sládek a třetí Petr Culka.

Kvalifikace byly odjety po 13. hodině. Krátkou přestávku před startem finálových jízd vyplnil Petr Grof, který zájemcům prakticky předvedl jak správně seřizovat a pečovat o tlumiče pérování. Počasí bylo slunečné a teplé. Teplota dráhy se pohybovala okolo 50 stupňů a velice důležitá se stala volba vhodných pneumatik.

Finálové jízdy začaly před 14. hodinou. Systém hodnocení FORMULÍ spočívá v celkovém počtu najetých kol v součtu za všechny finálové jízdy. Nejvyšší počet 81 kol zajel po stabilním výkonu Jarda Malý. 3 kola za ním zaostal Martin Minyuk, Aleš Raud s 75 koly se umístil třetí, jen kolo před Mírou Matějusem. Pátý skončil Jirka Ročňák a šestý při prvním startu v Solnici Zdeněk Kučera. HOBBY junioři tentokrát měli na dráze více místa a tak se nekonaly obvyklé kolize, závodění bylo méně. Všechny tři finálové jízdy skončily ve stejném pořadí. Zaslouženě zvítězil Petr Sibeke, před Ondrou Kohoutkem a Míšou Wolfem. V B finále HOBBY byl tentokrát nejlepší Pavel Šponar, před Lukášem Kubínem a Ondřejem Vernerem. Následoval Jirka Ročňák a Pepa Vích.  A finále HOBBY bylo jako obvykle velice vyrovnané. V první jízdě zvítězil Petr Culka s nájezdem 21 kol a všichni další jezdci byli v jednom kole. Obdobné to bylo ve všech finále. Z tak těsného souboje vyšel nejlíp Čestmír Doubrava, druhý skončil Petr Culka a třetí Zdeněk Janeček. Následovali Martin Minyuk, Míra Matějus a Milan Maksymov. Milan Wolf ve finále STOCK již nebyl tak suverénní, nicméně dvě vítězství mu stačila k celkovému prvenství. Jednou zvítězil a jako stříbrný se umístil Aleš Raud, třetí skončil Pepa Vích před Martinem Šponarem a juniorem Ondrou Kohoutkem. Pohodové jízdy finále OPEN byly co do výsledků opakováním kvalifikací. Suverénně zvítězil Petr Grof před Martinem Sládkem a Petrem Culkou.

Po dojetí poslední jízdy OPENů proběhlo vyhlášení výsledků a ocenění vítězů. Vítězové kategorií byli kromě diplomů a plaket navíc oceněni drobnými dárky, které poskytl Petr Grof. Osmý závod SPEED Challenge se povedl. Seriál pokračuje 30. srpna 9. závodem na dráze v Solnici.


fotogalerie

Na závody jezdí i kamarádi závodníci, kteří fotí a rádi se s námi podělí o svoje fotografie, mrkněte sem.

Míra Matějus st. , Modelklub RK

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode