Šestý závod SPEED Challenge 2013 – asfalt Solnice, koberec Habrová 01.06.2013 (Míra Matějus)

04.06.2013 11:10

Šestý závod a tím polovina seriálu SPEED Challenge 2013 je za námi. V polovině května navštívili naši dráhu v Solnici bezohlední vandalové na motorkách a zůstaly po nich poškozené mantinely, bláto a kamení na dráze - no pěkný svinčík. Při odstraňování škod se tak spojilo nutné s užitečným a vznikl nový tvar dráhy, zároveň i s novým betonovým hrazením, které je však konstruováno tak, že při nárazu do něj vůz přeskočí a nedojde k poškození. Alfou a omegou závodu bylo opět počasí. Během týdne časté přeháňky, předpověď na sobotu - nic moc. V pátek při konečné úpravě dráhy však nebe bez mráčku, v sobotu ráno sluníčko! Okolo deváté už nesvítilo a později bylo už jen hůř a hůř. V poledne, po třech kolech rozjížděk jsme se v dešti odstěhovali pod střechu na koberec do Habrové a finálové jízdy jsme odjeli na koberci. Přeci jen je to výhoda, když se při dešti nemusí závod ukončit a dá se pokračovat v suchu pod střechou.

Startovní listina byla poměrně slušně obsazená a navíc ještě ráno přijeli i nepřihlášení jezdci. Závodilo se tak ve všech vypsaných kategoriích. Třídu Formulí tvořilo šest jezdců, v Hobby junior se sešlo již obvyklých pět závodnic a závodníků, v Hobby senior závodilo sedm jezdců, v Open čtyři a ve Stock osm jezdců. Kromě známých, stálých jezdců tentokrát přijeli Míra Červ s Martinem Sládkem z Baby Rebels, Filip Jinoch a Vojta Komárek z RC Team Chrudim, Pepa Vích Shortcourse CZ, Karel Štěpánek a do Hobbíků poprvé Pavel Šponar.

Závodit v rozjížďkách se začalo o půl desáté. S postupujícím časem bylo jasné, že bude pršet a tak následovala jedna jízda za druhou. O půl dvanácté začalo drobně pršet a zároveň se podařila odjet tři kola kvalifikací. Jízdám na asfaltu byl konec. Při debatě jezdců bylo rozhodnuto přestěhovat závod do Habrové a pokračovat na koberci. Někteří jezdci však už sbalili definitivně, do Habrové se jim nechtělo a odjeli domů.

Přestěhování bylo časově náročnější a tak se s třemi koly finálových jízd začalo skoro ve dvě hodiny. Na startu Formulí se seřadili jezdci v pořadí Radek Rusmich, Martin Marek, Míra Matějus st., Jarda Malý a Jirka Ročňák. Standa Bartošek už v závodu nepokračoval. Výkonnost jezdců byla v závodě jednoznačně stanovená. Třikrát vyhrál Radek Rusmich, třikrát druhý skončil Martin Marek, třikrát třetí Jarda Malý. Čtvrtý se umístil Jirka Ročňák a pátý Míra Matějus st., který to poprvé vyzkoušel s formulí a docela se mu to zalíbilo.

Hobbíci byli jako obvykle rozděleni na juniory a seniory. Po třech rozjížďkách byl mezi mládeží nejrychlejší Honza Mach před Ondrou Kohoutkem, Luckou Rusmichovou, Žanetou Malou a Míšou Wolfem. Po třech finálových jízdách zůstalo toto pořadí zachováno, došlo pouze k postupu Míši Wolfa na čtvrtou pozici před Žanetu. Mezi seniory byl po rozjížďkách nejlepší Martin Minyuk, následovali Pepa Vích, Čestmír Doubrava, Martin Šponar, Míra Matějus st., Milan Maksymov a Pavel Šponar. Ve vyrovnaných finálových jízdách docházelo občas k bezohledné jízdě. Martin s Pepou obhájili prvá dvě místa, Martin Šponar se probojoval před Česťu Doubravu a Milan Maksymov před Míru Matějuse. Pavel Šponar si poprvé vyzkoušel, jak to vypadá při ostrých soubojích na trati.

Třída Open byla ráno obsazena čtyřmi jezdci. Závodníci z RC Teamu Chrudim však nemohli konkurovat Mírovi Červovi s Martinem Sládkem a tak na dráze v kvalifikaci soupeřili dvě výkonnostně odlišné dvojice. S příchodem deště Míra s Martinem sbalili depa a odjeli domů. Odpoledne ve finále tak soupeřili pouze Filip Jinoch, který po dvou vítězstvích celkově vyhrál, s Vojtou Komárkem.

Startovní pole ve třídě Stock bylo obsazeno osmi jezdci. V rozjížďkách si nejlépe vedl Aleš Raud, před Pepou Víchem, Milanem Wolfem, Tomášem Janečkem, Karlem Štěpánkem, Zdeňkem Janečkem a mladíky Dominikem a Honzou Machovými. Tři kola finálových jízd však jednoznačně ovládl Milan Wolf. Druhý celkově skončil Aleš Raud následovaný Tomášem a Zdeňkem Janečkovými, Pepou Víchem a bratry Machovými. Karel Štěpánek už do finále nenastoupil.

Po šestnácté hodině bylo dobojováno. Byly spočteny výsledky a proběhlo vyhlášení vítězů s předáním diplomů a plaket. Počasí se během dne pokazilo, ale závod se po organizačních změnách podařilo odjet celý. Šestý závod SPEED Challenge 2013 byl dobře jezdecky obsazen a vydařil se, nový tvar dráhy byl jezdci pochválen. Zveme Vás na sedmý závod, který se uskuteční 29. června 2013 na dráze v Solnici.

 

Sledujte naše aktuální stránky www.modelklubrk.cz., kde se dozvíte vše potřebné.

Na fotky ze závodu se můžete podívat TADY.

 

Míra Matějus st.

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode