Sedmý SPEED Challenge 2014 – 28.06.2014 - asfalt Solnice

07.07.2014 08:22

V sobotu 28. června jsme zahájili druhou půlku seriálu SPEED Challenge 2014. Sedmý závod jsme konečně mohli odjet na venkovní asfaltové dráze. Dosud nám počasí vůbec nepřálo a tak jsme šest uplynulých závodů odjeli na koberci. Dráhu jsme během týdne posekali, pečlivě zametli a v pátek dokonce opatřili nástřikem cukrovou vodou. Jen jsme s obavami sledovali startovní listinu, která se plnila jen velmi pomalu. Předpověď počasí však byla poměrně dobrá a tak ke konci týdne začali závodníci konečně přibývat. Měli jsme však ještě další nemalý problém. Ředitel závodu a zároveň obsluha časomíry Radek odjel na rodinnou dovolenou, Jarda s Tomášem také nebyli volní a tak jsme byli moc rádi, že časomíru přijel obsloužit Martin - „Mister Many“ z Hradce.

V sobotu ráno byla obloha plná mraků a foukalo, ale předpověď byla bez deště. Mezi sedmou a devátou přijeli všichni přihlášení závodnici a ihned začali trénovat a ladit auta. Byli jsme rádi, že k nám opět našli cestu Petr Grof, Martin Sládek se synem, jezdci z TRCA Třebechovice i všichni další pravidelní účastníci SPEED Challenge. Při rozpravě po deváté hodině byly vyvěšeny startovní skupiny. První startovaly formule, tentokrát jen se třemi jezdci. Pak následovala skupina šesti Hobby juniorů. Dvě skupiny po šesti jezdcích Hobby dospělých a dvě skupiny Stock (šest a pět jezdců). Celkem tedy slušný počet 32 modelů na startu.

Čtyři kola rozjížděk začala o půl desáté. Po prvním kole kvalifikací nás vystrašila krátká přeprška, ale byla opravdu jen krátká a dráha se ani nenamočila. Ve třech tréninkových jízdách formulí zajel nejrychlejší kolo Martin Minyuk pouhé dvě desetiny vteřiny za ním se umístil Aleš Raud a třetí Jirka Ročňák s krásnou novou karosérií Ferrari. V Hobby soutěžilo 18 jezdců ve třech skupinách. Mezi mládeží byl v rozjížďkách nejrychlejší Ondra Kohoutek, před Petrem Sibeke, Markem Fričem, Míšou Wolfem, Vaškem Petrem a Filipem Sládkem. Na první místo do finále B se probojoval Fanda Mlynář před Jirkou Ročňákem, Martinem Minyukem, Pavlem Šponarem, Lukášem Kubínem a Pavlem Tichým. V A finále se jezdci seřadili za nejrychlejším Markem Mlynářem v pořadí: Jakub Blecha, Čestmír Doubrava, Míra Matějus, Dominik Mach a Milan Maksymov, který stále laboroval s nastavením auta. Béčko Stock startovalo do finálových jízd v pořadí Zdeněk Janeček, Dan Komárek, Martin Šponar, Ondra Kohoutek a Marek Frič. Nejrychlejší jezdci v A finále Stock se seřadili za Petrem Grofem. Aleš Raud, Martin Sládek, Milan Wolf, Vojta Komárek a Dominik Mach.

Finálové jízdy začaly po 13. hodině. Systém hodnocení formulí spočívá v celkovém počtu najetých kol v součtu za všechny finálové jízdy. Nejvyšší počet 83 kol najel Martin Minyuk, jen o kolo méně Aleš Raud a se 75 koly se třetí umístil Jirka Ročňák. Hobby junioři předváděli dramatické jízdy se spoustou kolizí. Několikrát bylo třeba napomínáním mírnit jejich úsilí o nejlepší umístění. První tři místa obsadili jezdci se stabilními výkony. Třetí skončil Marek Frič, druhý Petr Sibeke a první se dvěma vítězstvími a jedním třetím místem Ondra Kohoutek. Mimo stupně vítězů tentokrát skončili Míša Wolf, Vašek Petr a Filip Sládek. V B finále Hobby byl nejlepší Martin Minyuk. Fanda Mlynář neobhájil pole position a vybojoval druhé místo těsně až vítězstvím v poslední jízdě, třetí Jirka Ročňák, čtvrtý Lukáš Kubín, pátý Pavel Šponar a šestý Pavel Tichý. V A finále Hobby byly jízdy velice vyrovnané a každá drobná chyba nebo kolize znamenala propad v celkovém pořadí. V konečném pořadí však „staří“ jezdci nestačili na dravou mládež. Zvítězil Dominik Mach před Markem Mlynářem a Jakubem Blechou. Čtvrtý se umístil Čestmír Doubrava před Mirou Matějusem a Milanem Maksymovem. Nejrychlejší kategorií závodu byly Stocky. V B finále se rapidně zlepšil Martin Šponar a přesto, že startoval až z třetí pozice celkově zvítězil. Z pole position klesl na druhé místo Zdeněk Janeček, třetí skončil Dan Komárek před Ondrou Kohoutkem a Markem Fričem. Nadvládu v A finále potvrdil Petr Grof třemi vítězstvími. O druhé a třetí místo bojovali Milan Wolf a Aleš Raud. Díky jednomu druhému místu skončil lépe Milan Wolf. Za Alešem Raudem skončili Vojta Komárek a Dominik Mach. V této skupině jel mimo pořadí Martin Sládek s autem ve specifikaci Open a skončil absolutně druhý za Petrem Grofem.

Po dojetí poslední jízdy Stocků proběhlo vyhlášení výsledků a ocenění vítězů. Martinu Minyukovi jsme poděkovali za časomíru, sbalili jsme depa, zařízení dráhy a zamířili k domovu. Závod se povedl. Hezké fotky od Čestmíra Doubravy si můžete prohlédnout https://www.dcfoto.zamberk.cz/ .

Nyní nás 12. července čeká účast na 12 hodinovce v Blansku https://www.rcblansko.eu/ . Seriál SPEED Challenge 2014 pokračuje 2. srpna 8. závodem na dráze v Solnici. Přijeďte se k nám podívat a zajezdit si. Aktuální zprávy sledujte na našich stránkách https://www.modelklubrk.cz/

 

 

Míra Matějus st.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode