Pátý závod SPEED Challenge 2014 – zase koberec Habrová 03.05.2014

15.05.2014 00:54

Pátý závod seriálu SPEED Challenge 2014 je za námi. Již na čtvrtý závod jsme chystali venkovní asfaltovou dráhu a nebylo z toho nic. Při přípravě pátého závodu jsme vzpomněli na loňský rok a říkali si, že se snad nebude opakovat. Bohužel naše zaklínání nebylo proti rozmarům počasí nic platné. Ve čtvrtek jsme po zralé úvaze odtroubili venkovní závod a nachystali naši starou dobrou Habrovskou dráhu. Ostatní pořadatelé odvolávali plánované podniky, my jsme se stěhovali pod střechu, ale na rozdíl od nich jsme mohli jezdit. Že byla volba dráhy správná se ukázalo už v sobotu ráno, kdy slušně pršelo a pak po celý den bylo pod mrakem a chladno.

Startovní listina byla poměrně dobře obsazená a navíc ještě ráno přijeli i nepřihlášení Martin Sládek se synem Filipem. Jsme rádi, že se opět objevili noví jezdci, kteří se přijeli poprvé svézt do Habrové. Mimo Openů se tak závodilo ve čtyřech kategoriích. Tradičně početné startovní pole Formulí tentokrát obsadilo jen šest jezdců. Hobby jako obvykle tvořily tři skupiny. První - pět juniorů a jedna juniorka a pak celkem 10 dospěláků ve dvou skupinách. Od začátku seriálu jezdí skupina Yokomo GT (tentokrát čtyři jezdci) a jako nejrychlejší skupina Stocků s pěti jezdci. Martin Sládek jako jediný s vozem Open omezil výkon a nastoupil mimo oficiální pořadí do Stocků.

Závodit v rozjížďkách se začalo po rozpravě o půl desáté. Tři kvalifikace Formulí, které se jedou na jedno nejrychlejší kolo určily pořadí na startovním roštu do finálových jízd. Jezdci se seřadili za nejrychlejším Jirkou Ročňákem v pořadí Aleš Raud, Martin Marek, Radek Rusmich, Jarda Malý a Martin Minyuk. Hobbíci byli jako obvykle rozděleni na juniory a seniory. Po čtyřech rozjížďkách byl mezi mládeží nejrychlejší Petr Sibeke před Danem Komárkem, Míšou Wolfem, Luckou Rusmichovou, Vaškem Petrem a Filipem Sládkem. Mezi seniory byl po rozjížďkách nejlepší Česťa Doubrava. Tentokrát mu to opravdu dobře jezdilo. Za ním bylo pořadí náledující. Milan Maksymov, Míra Matějus st., Zdeněk Janeček, který po delší době opět zavítal do Hobby, Vojta Komárek, Martin Minyuk, Pavel Šponar a pak noví jezdci Lukáš Kubín, Ondřej Verner a Pavel Tichý. Ve skupině Yokomo GT má dominantní postavení Jirka Ročňák za ním vybojoval postavení na startu finále Jarda Malý před Mírou Matějusem st. a Jirkou Cögerem. V kategorii Stock bojovali o pole position Milan Wolf a Martin Sládek za nimi bylo pořadí: Zdeněk Janeček, Vojta Komárek a Aleš Raud.

Finále začalo o půl druhé. Formule mají čtyři finálové jízdy a po každé se mění pořadí na startu podle dojezdu v předchozí jízdě. Celkové pořadí se určuje podle počtu odjetých kol. Celkovým vítězem se stal s 217 koly Martin Marek. Druhý Aleš Raud ujel 215 a třetí Jirka Ročňák 212 kol. Jen o jedno kolo zůstal čtvrtý Jarda Malý, za ním se umístil Martin Minyuk a na šestém místě se dotrápil do cíle Radek Rusmich, který se během celého dne potýkal s malým výkonem vozu. O vítězství v Hobby juniorech se utkali Dan Komárek s Petrem Sibekem. Dan byl úspěšnější, ale opravdu jen o malinko. Velký pokrok udělal od posledního závodu Míša Wolf. Obsadil třetí místo před Luckou Rusmichovou, Vaškem Petrem a Filipem Sládkem. V B finále Hobby se jezdci seřadili v pořadí Martin Minyuk, Pavel Šponar, Lukáš Kubín, Pavel Tichý a Ondřej Verner. V A finále nenechal Česťa Doubrava nic náhodě a v prvních dvou jízdách zvítězil. Ve třetí již jenom přihlížel boji o další pořadí mezi Milanem Maksymovem, Zdeňkem Janečkem, Mírou Matějusem a Vojtou Komárkem.

V pohodové třídě Yokomo GT zůstalo pořadí po finálových jízdách stejné jako po kvalifikaci. Ročňák zvítězil, za ním se seřadili Malý, Matějus a Cöger.

Startovní pole ve třídě Stock bylo obsazeno pěti jezdci. Milan Wolf celkově zvítězil jen díky lepšímu dojezdovému času. Druhý Martin Sládek jel mimo pořadí s vozem kategorie Open. Za prvními dvěma jezdci bylo pořadí - Zdeněk Janeček, Vojta Komárek a Aleš Raud.

 

Po sedmnácté hodině bylo dojeto. Byly spočteny výsledky a proběhlo vyhlášení vítězů s předáním diplomů a plaket. Počasí neumožnilo uspořádat závod venku, ale přesto si jezdci dobře zazávodili. Pátý závod SPEED Challenge 2014 byl slušně jezdecky obsazen a vydařil se. Zveme Vás na šestý závod, který se uskuteční 31. května 2013 za krásného, teplého, slunečného počasí na dráze v Solnici .

 

Sledujte naše aktuální stránky www.modelklubrk.cz., kde se dozvíte vše potřebné.

 

 

 

Míra Matějus st.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode