OPEN Tour Náchod 15.9.2012

18.09.2012 00:15

15.9.2012 se jel v Náchodě další závod ze seriálu OPEN Tour, letos poslední venkovní, a tak jsme využili příležitosti a rozšířili startovní pole tohoto závodu. Počasí se nepyšnilo vysokými teplotami, ale to nás neodradilo od strávení příjemného závodního dne v Náchodě. Z našeho klubu na závody dorazilo 5 závodníků. Radek Rusmich se kterým přijeli Zdenda a Tomáš Janečkovi a Jarda Malý, který tu měl svou premiéru. 5. člen Karel Štěpánek nás po příjezdu už vítal v depu.

 

Závod byl rozdělen do pěti kategorií. Formule – v této závodil náš Radek s Jardou, STOCK, GT, HOBBY – ve které bojoval Tomáš a OPEN – tady se za vítězstvím honily Zdenda a Karel. Při rozpravě jsme se dozvěděli nezbytné důležitosti o průběhu závodu a jelikož se dostavili pouze 2 závodníci kategorie GT, tak došlo k rozhodnutí, že tito jezdci si porovnají své síly v jedné kategorii se STOCKama, jež zajížděly srovnatelné časy. Kvalifikační jízdy se jely tři po pěti minutách a finálovky čtyři také po pěti minutách. Po rozpravě mohli první závodníci nasadit své modely na dráhu a vyrazit do bojů. Jako první se nám předvedly modely Formulí, následovaly STOCKGTčka :-D, pak HOBBíci a nakonec OPENy. Jelikož v sobotu byla trochu nižší venkovní teplota, tak chvilku trvalo, než se pneumatiky zahřály na optimální teplotu a zakously se do asfaltu odpovídajícím způsobem, který by model správně držel v zatáčkách. Trochu větší výhodu měli ti, kteří si s sebou přivezli nahřívače pneumatik. Jelikož se jelo po směru hodinových ručiček, tak občas byla slyšet výtka na ostrou zatáčku, která následovala hned po startovní/cílové rovince, hlavně od závodníků v kategorii F1 a GT, protože s těmito modely je velice obtížné prudce brzdit. Ale zase na druhou stranu všichni závodníci měli podmínky naprosto stejné a tudíž zde byly vidět jezdcovy kvality ;-) . V kvalifikačních jízdách se od nás ve Formulích na 1. místě umístil Radek a 2. obsadil při své premiéře na dráze Jarda. V HOBBíkách vybojoval 1. místo Tomáš a v OPENech naši závodníci Karel a Zdenda obsadily 7. a 8. místo.

 

Po odjetí kvalifikací a menší pauze na posilněnou výborným gulášem, jež nám přichystala děvčata ve stánku s občerstvením, který nepochybně všichni na závodech ocenili, jsme se vrhli na sérii čtyř finálovek. Každý bojoval jak mohl a jak mu technika dovolila. Zmiňuji techniku, protože i ta si může postavit svou hlavu a vytvořit technický problém :-D , bez kterých se ani tyto závody neobešly. Technický problém nakoukl do kategorie F1 na našeho Radka, dále se mu líbilo i v kategorii HOBBY, kde potrápil model Tomáše a nevynechal i některá další auta. Jak v kvalifikacích, tak ve finálovkách se škrtala jedna nejhorší jízda a ze zbylých se spočítalo umístění v cíli, takže jedna závada technického rázu nemusela znamenat propad hlouběji v konečném pořadí. Z Náchoda si naše výprava odvezla 2 prvenství a to Radka ve formulích a Tomáše v HOBBíkách, dále jedno 2. místo Jardy ve formulích a Karel se Zdendou vybojovali v OPENech 7. a 8. místo.

 

Po odměnění závodníků za jejich výkony nám Zdenda Beneš ještě řekl pár informací o pokračování závodů v zimním období a o modelářském veletrhu v Praze Letňanech, který se koná od 27.9. do 30.9.2012. Následovalo rozloučení a odjezd domů.

 

Chtěli bychom vás také pozvat na další závod SPEED Challenge, který se jede 6.10.2012. Budeme se snažit tento závod uspořádat ještě venku na asfaltu, bohužel toto rozhodnutí nezáleží pouze na nás, ale i na počasí, tudíž průběžně sledujte naše stránky, kde se dozvíte nezbytné informace.

 

Amatérská videa ze závodu najdete zde.

 

 

Tomáš Janeček.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode