Blansko 17. ročník dvanáctihodinovky 9.7.2016

14.07.2016 22:35

Již třetí rok v řadě se tým Modelkubu zúčastnil populární dvanáctihodinovky na dráze v Blansku. Kapacita dráhy – 10 účastníků nebyla letos naplněna, ale sedm přihlášených týmů tvořilo slušnou konkurenci.

Přípravu na závod nám letos zkomplikovalo poškození naší dráhy přívalovým deštěm a tak jsme k testování auta využili možnosti tréninku na dráze v Náchodě. V sobotu jsme hodně brzo vstávali a před osmou hodinou už jsme parkovali u dráhy v Blansku. Depo bylo postaveno a jezdci mohli začít trénovat. Tým tvořili tři zkušení piloti Tomáš Janeček, Marek Vácha a Martin Minyuk, které doplnil šikovný, mladý Šimon Horák. Důležitým bodem byla volba pneumatik. Z těch, které byly připraveny, nebyly žádné optimální. Nakonec situaci zachránil Tomáš, který přivezl svoje kola Corally a ta byla skutečně nejlepší. V 10 hodin proběhla rozprava, po ní následoval zkušební start a do 11.30 hod. ještě probíhal volný trénink. Pět minut před startem stály vozy na startovním roštu. Zhodnotili jsme naše vyhlídky. Na absolutní špici sice nemáme, ale mezi dalšími pěti týmy bychom nemuseli být bez šancí. Mimo jiné - naše auto bylo hodnoceno jako nejhezčí . Počasí bylo příjemné, déšť nehrozil.

Startoval Tomáš a několik kol bylo naše auto dokonce v čele startovního pole. A pak začaly pomalu ubíhat hodiny závodu. Naši jezdci se pravidelně střídali v intervalu 25 minut. Při výměnách baterií jsme sledovali opotřebení pneumatik a kola několikrát prohodili. První sada kol nás opustila po šesté hodině závodu. S chladnoucím asfaltem začala být volba obutí opět velmi aktuální. Nakonec jsme zvolili mechová kola, která se sice podstatně víc sjížděla, ale dovolovala jezdcům ve večerním chladu zajíždět lepší časy než kola gumová. Týmy Extreme A a Team Rebels 1 bojovaly mezi sebou o vítězství, ale zbytek pole byl nebývale vyrovnaný. Postupem času se rozestupy zvětšovaly, ale tým KIKA se na třetí místo dostal až v polední hodině závodu. My jsme se pohybovali mezi pátým až sedmým místem. Po celou dobu závodu v týmu panovala dobrá nálada, nemuseli jsme řešit žádné závažné opravy a tak jsme dosáhli velice dobrého 5. místa s nájezdem 2547 kol (viz výsledky na stránkách pořadatele https://www.rcblansko.eu/ ) . Významnou pomoc našim i ostatním jezdcům poskytovala po celý závod paní Horáková (Šimonova maminka), která obsadila nejvzdálenější kout dráhy a pomáhala vracet náš vůz na dráhu, když ji opustil do trávy. O půl noci bylo dojeto, okamžitě proběhlo vyhlášení vítězů, sbalení depa a odjezd domů.

Za uplynulé tři ročníky dvanáctihodinovky dosáhl tým Modeklubu letos nejlepšího výsledku. Již se pomalu úročí získané zkušenosti, zároveň je to výzva k případné další účasti. Děkuji všem zúčastněným za úsilí, kamarádskou atmosféru a reprezentaci.

 

Míra Matějus

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode