11.závod O POHÁR KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 17.9.2011

28.09.2011 11:10

V sobotu 17.9. se jel další závod ze seriálu O POHÁR KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE na asfaltové dráze v Solnici. Počasí nám přálo, takže nic nebránilo bezchybnému průběhu závodu. Velké množství závodů i jiných akcí v předešlých týdnech mělo za následek menší účast závodniků v tomto podniku, ale zdravé jádro našeho seriálu se sešlo, takže mohlo být odstartováno. Tuto sobotu si k nám přijel zazávodit také Zdenda Beneš z RCA Trutnov, který si tím připoměl dráhu na které dříve rád jezdil a já bych mu chtěl poděkovat, že nás přijel navštívit.

 

Do závodu bylo přihlášeno 5 závodníků do kategorie Stock, 6 závodníků do kategorie Formule 1 a čtyři závodníci do vložené kategorie Hobby. Po ranní dohodě se závodníky se startovní pole kategorie Hobby rozšířilo na osm závodních strojů na startu. Kategorie GT Mini byla pro nízký počet přihlášených zrušena. Kategorie GT Mini je celoročně slabě obsazována, věříme že si po změně technických pravidel, které připravujeme pro příští sezonu získá více zájemců z řad závodníků. Závod se jel ve stejném formátu, jako obvykle, tzn tři kvalifikační rozjížďky a čtyři finálové jízdy.

 

Po ranních přípravách, které zabraly o něco více času než obvykle, jsme s malým zpožděním mohli odstartovat do kvalifikací první závodníky, čímž začaly boje o umístění na startovním roštu do finálových jízd. Dopolední rozjížďky byly jako vždy o nastavení aut, rukou a také výběru správného obutí. Bojovalo se ve všech třech kategoriích, ale všechny souboje se nesly v duchu fair play, žádné vážné karamboly. Nejdramatičtější průběh měla asi kategorie Hobby, ve které se neustále měnilo pořadí v průběhu celého závodu (až na některé výjimky J ) Po odjetí všech třech kvalifikací bylo rozhodnuto o pořadí na startovním roštu do finálovek, které bylo následující. Ve stockách se na první pozici postavil Zdenda Beneš, za ním Martin Volák a Karel Štěpánek, ve Formuli si pole position vyjel náš Radek Rusmich před Martinem Volákem a třetí bylo pěkné umístění pro dalšího našeho závodníka Jardu Malého, v kategorii Hobby bylo postavení na roštu v pořadí Zdenda Beneš, Česťa Dubrava a Krel Štěpánek.

 

Po kráké přestávce na oběd z pytlíku a kafe značky Jihlavanka, kdy jezdci doplnili energii nejen do sebe, ale i do baterií, nic nebránilo odstartování finálových jízd. Pořadí na startu jsme si již napsali výše, první se opět startovala kategorie Stock, ve které se v průběhu finálových jízd pořadí moc neměnilo a dojeto bylo, stejně jak se odstartovalo. Ve formulích to tak jednoznačné nebylo, tam se v průběhu čtyř finálovek pořád něco dělo a pořadí nebylo jasné pocelou dobu, až na první místo, které zůstalo obsazeno stejným pilotem i v cíli, druhé si i s malým technickým problémem se servosaverem zaslouženě vyjel Česťa, na třetím dojel Martin, který si o jedno místo pohoršil a tím pádem už nezbylo místo na bedně na našeho Jardu, který by si to zasloužil protože jezdil celý den bez velkých chyb a dal do toho vše. Tak příště :-) Hobbíci měli také jasno na prvních příčkách a také na poslední :-) kde se umístila moje maličkost, takže se nejvíce bojovalo ve středu startovního pole. Nutno podotknout, že druhé místo v celkovém pořadí obsadil Česťa, ale tento závodník, který chtěl především testovat svůj speciál, jel po ranní dohodě mimo body, takže se na stupně vítězů nakonec nepostavil. I v této kategorii měl náš klub horkého kadnidáta na stupně vítězů, ale Zdenkovi Janečkovi uteklo umístění na bedně o jedno místo, takže bude muse příště taky trochu přitlačit na pilu :-). Nejen v kvalifikacích, ale i ve finálovkách se v této kategorii sváděly skutečné souboje. I přes nízké výkony aut jsme byli svědky několika výletů za mantinel, nebo velkých skoků přes poklice a samozřejmě vzájemných čistých soubojů, které jsou vždy nejzajímavější a nejcennější.

 

Po dojetí finálovek přišel čas na vyhlášení vítězů a předání pohárů. Jezdci se postavili na bednu v tomto pořadí.

 

Stock:
1. Zdenda Beneš  (RCA Trutnov)
2. Martin Volák   (RC Cars Dvůr Králové)
3. Kare Štěpánek

 

Formule 1
1. Radek Rusmich  (Modelklub RK)
2. Česťa Doubrava  (Omega sport)
3. Martin Volák  (RC Cars Dvůr Králové)

 

Hobby
1. Zdenda Beneš  (RCA Trutnov)
2. Martin Minyuk  (ThreeM Explorer Team)

3. Karel Štěpánek

 

Závody RC aut jsou zajímavé nejen pro závodníky, ale i pro diváky o čemž svědčí stále se zvyšující počet přihlížejících náštěvníků a možná i budoucích potencionálních závodníků, pro které právě připravujeme na příští sezonu plnohodnotnou kategorii Hobby, ve které se budou moci zúčastnit závodů s autem, které mají doma ve skříni a není využito :-) Kategorie Hobby se bude jezdit se základními auty ze stavebnice, které mají nízký výkon a jsou cenově dostupné pro každého.

V případě že by vás tato kategorie zajímala a chtěli byste rozšířit naše řady, sledujte náš web, v nejbližší době tady budou zveřejněny podrobnosti.

 

Příští závod OPKK se pojede 15.10. v HK

 

Několik fotografíí ze závodů najdete v galerii.

 

RR 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode