Výroční zpráva spolku Modelklub RK, z.s. za rok 2018

05.06.2021 08:21

Modelklub RK, z.s., IČ 04255909,

www.modelklubrk.cz

 

Výroční zpráva spolku Modelklub RK, z.s. za rok 2018

 

 

Spolek Modelklub RK v současnosti sdružuje 26 členů z Rychnova n. Kn. a okolí, z toho je 5 juniorů do 18 let. Členové spolku se zabývají stavbou a závody modelů rádiem řízených aut. Spolek tvoří dvě sekce.

Jedna se zabývá modely silničních aut (on-road), druhá modely aut terénních (off-road). Hlavní činnost spolku je zaměřena na údržbu a rozvoj vlastních závodních tratí a spolkových prostor, pořádání závodů s celorepublikovou působností a účast na závodech jak domácích, tak pořádaných ostatními kluby v ČR i v zahraničí.

Hlavní základnou spolku jsou prostory bývalé jídelny školy v přírodě v Habrové pronajaté od Města Rychnov. Kn. Stejně jako v uplynulých letech pořádal v roce 2018 Modelklub RK již 7. ročník seriálu závodů silničních modelů nazvaný SPEED Challenge 2018.

Seriál obsahoval jako každý rok dvanáct závodů, které byly během roku pořádány na obou klubových dráhách. V zimě probíhají závody na kobercové dráze v areálu bývalé školy v přírodě v Habrové a v létě na asfaltové dráze v  Kvasinách.

Seriál závodů SPEED Challenge je mezi modeláři již známý a oblíbený. Každý měsíc se na startu závodu schází pravidelně okolo 20 závodníků z blízkého i vzdáleného okolí. Reportáže ze závodů včetně fotoreportáží jsou umístěny na klubových stránkách www.modelklubrk.cz a na Facebooku.

Sekce spolku, která se zabývá terénními modely uspořádala na klubové terénní dráze u kulturního domu v Solnici v roce 2018 dva víkendové dvouzávody mistrovství České republiky velkých buggyn v měřítku 1:6. Závody byly pořádány ve dnech 30. června až 1. července a 8. až 9. září. Pod hlavičkou Modelklubu RK byl dne 19.5.2019 pořádán závod seriálu Mistrovství ČR pro buggyny v měřítku 1:10 v RC aréně v Janovicích u Vinar. Další dráhu pro buggyny v měřítku 1:10 provozuje pro pořádání různých závodů a jízdy pro veřejnost člen Modelklubu RK pan Ivo Viktorín v Potštejně.

V závodním seriálu SPEED Challenge 2018 dosáhli jezdci Modelklubu RK v sezóně 2018 velmi dobrých výsledků. V kategorii FORMULE bylo celkové pořadí po 12-ti závodech následující: 2. Radek Rusmich, 4. Jirka Ročňák, 5. Šimon Horák, 6. Martin Minyuk, 7. Marek Vácha, 8. Jarda Malý.

Mezi jezdci v kategorii HOBBY obsadil 2. místo Vašek Petr ml., 3. Mirek Matějus st., 6. Václav Petr st. 7. Jarda Malý, 9. Petr Horák.

V kategorii STOCK se umístil na 5. místě Martin Šponar a 7. Karel Štěpánek.

V kategorií závodních TRUCKÚ celkově zvítězil Zdeněk Janeček, na 4. skončil Karel Štěpánek, 6. Tomáš Janeček a na 7. místě Mirek Matějus st..

Během roku se závodníci Modelklubu RK účastnili řady závodů pořádaných jinými kluby například v Trutnově, Náchodě, Praze, Potštejně, Blansku, Janovicích u Vinar, Otrokovicích, Jedovnici. Několikrát se také zúčastnili mezinárodních závodů v polské Scinavce a moravských Hrotovicích.

Nejůspěšnějším jezdcem Modelklubu RK je v současnosti Šimon Horák jezdící s podporou slovenského profesionálního týmu XRAY.

14. července se tým Modelklubu RK zúčastnil 19. ročníku dvanáctihodinového vytrvalostního závodu na dráze v Blansku. Přípravě na závod jsme tentokrát věnovali hodně času a prostředků. Tým tvořili jezdci Šimon Horák, Jakub Plechač, Aleš Raud a Martin Šponar. Závod byl odstartován v 10 hodin a trval do 22 hodin večer. Ve velice vyrovnané konkurenci devíti týmů skončil Modelklub RK na výborném 5. místě s nájezdem 2745 kol. Jedná se o nejlepší výsledek z dosavadní účasti v tomto náročném závodě.

Ukončení závodní sezóny 2018 proběhlo v sobotu 8. prosince. Od rána probíhal poslední 12. závod SPEED Challenge 2018 a po jeho skončení následovalo již tradiční slavnostní vyhlášením výsledků sezóny a ocenění vítězů seriálu SPEED Challenge 2018.

Závodní sezóna 2019 začala v sobotu 12. ledna, kdy na dráze v Habrové odstartoval první závod osmého ročníku SPEED Challenge 2019. I v letošním roce seriál tvoří dvanáct závodů pořádaných na klubových dráhách. Kromě účasti na dalších různých závodech plánujeme dvanáctihodinovku v Blansku.

V plánu pro rok 2019 sekce Off-road je pořádání dvou závodů MČR velkých buggyn v červu a září a pak podle zájmu případně i dalších pohárových závodů. Nabízíme předváděcí akce pro širokou veřejnost s cílem získání nových členů spolku.

Finanční prostředky jsou limitující pro činnost a další rozvoj našeho Modelklubu RK, z.s.. Velice významnou roli pro spolek hrají příspěvky z rozpočtu města Rychnova n. Kn.. Díky těmto prostředkům máme na úhradu provozních nákladů, můžeme trofejemi ocenit vítěze závodů, máme prostředky na údržbu a opravy závodních drah a pořízení materiálního vybavení. Z dotace v roce 2018 jsme mimo jiné pořídili i nový povrch dráhy v Habrové – dokonce dvakrát, protože jsme nakoupili nekvalitní koberec, který po několika závodech bylo nutno vyměnit. Již řadu let trvá významná sponzorská podpora modelářské firmy BZUK z Dlouhé Vsi a města Solnice.

Do budoucna věříme v kladné hodnocení naší spolkové činnosti a pokračování podpory ze strany města Rychnova n. Kn.i ostatních partnerů. Vše aktuální, co se týká Modelklubu RK,z.s. je možno sledovat na pravidelně aktualizovaných webových stránkách www.modelklubrk.cz

 

V Rychnově n. Kn. 30.01.2019 Za Radu spolku Modelklub RK, z.s.

Ing. Miroslav Matějus

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode