Modelářská výstava 2. ročník MODEL TOUR Boskovice

14.06.2013 22:06

V neděli 9.6.2013 jsem se, na popud pozvání přes modelářské fórum, zúčastnil modelářské výstavy v Boskovicích, jejíž součástí byla i prezentace RC modelů. Jednal jsem s Romanem z Opatovic ohledně některých dílů na model a slovo dalo slovo a prý zda bych si chtěl přijet zajezdit na výstavě. Můžu říct, že zvědavost a nadšenost byla silnější než lenost. Překážkou nebyla ani časová tíseň, se kterou jsem se potýkal v sobotu. Ve 22:30h jsem začal nabíjet baterky a vymýšlet zapojení majáků. Abych mohl nabít i vysílačku, nařídil jsem si budíka na třetí hodinu ráno… Tak asi tak probíhala moje příprava. Kupodivu vše vyšlo jak mělo a ráno v 8:00h jsem s „plnou polní“ mohl vyrazit na cestu.

Do cíle jsem dorazil o 2 hodiny později. Vydal jsem se rekognoskovat terén, kam bych mohl vybalit své zázemí. Tato výstava byla ve zdejší sokolovně a zde jsme měly pro ježdění vyhrazenou plochu celého jeviště. Převážná většina aktérů s RC technikou už pracovala na ploše. Na jedné straně bagr nakládal zeminu do sklápěček, které ji následně rozvážely na úpravu okolního terénu. Dokončovací práce zajistilo pohotové UNCčko. Na druhé straně probíhaly nelítostné souboje tankystů a mezi tím vším jezdila Vejtřaska s posádkou. Toto rojení bylo sledováno pozornými diváky. Netrvalo dlouho a přidal jsem se mezi ně se svou TATRou. Po chvíli ježdění a užívání si atmosféry na jevišti jsem se vydal na obhlídku samotné výstavy. Takže pryč s vysílačkou z rukou a hurá do sálu.

V předsálí bylo rozloženo kolejiště velikosti TT, na kterém se postupně prohánělo několik vlakových souprav. Tyto byly pěkně propracované a každá mašinka v sobě měla zabudované ozvučení. No prostě jako když se na kolejích prohání skutečný vlak ;-) .

Při vstupu na sál jsem hned z kraje mohl vidět precizně zpracované papírové nákladní modely od vývojářů z PMHT a od RIPPER WORKS. Dále mě zde zaujal kombajn Fortschritt – E 512, který se také mohl pyšnit kvalitou zpracování. K němu náležela i žací lišta s vozíkem.

Další v pořadí byly vystavené dřevěné modely lodí, které byly schovány před nenechavými návštěvníky za skleněnou vitrínou. Mezi nimi byla jedna velká stará námořní loď, na které se hromada vojáčků účastnila „probíhající bitvy“.

Po těchto námořních plavidlech bylo možné zase vidět pozemní techniku, kterou zde měl vystavenou jeden z dalších modelářů. Mezi ně patřily převážně nákladní modely od PMHT, SPIDA Models a VIMOS. Opět mě udivovala kvalita zpracování.

Další v pořadí byla novodobá bitevní plavidla, která byla z plastu. Uprostřed sálu na zemi byly funkční modely letadel, mezi nimiž se nacházel třeba Čmeláka, nebo Spitfire.

Za novodobými plavidly jsem si mohl prohlédnout diorama z dob válečných například z Francie, Itálie, Německa, nebo Británie. Ani nechci pomýšlet na to, kolik zde je po hromadě hodin práce… :-D !

No a v neposlední řadě jsem dorazil ke stolu, který byl celý pokryt papírovýma formulkama a jedna hezčí, než druhá. Opravdu se bylo na co dívat.

Následně jsem se zase vrátil na jeviště, abych mohl s modelem zdolávat různé terénní nerovnosti. Ke konci výstavy se nám podařilo za mou osmikolku zapojit podvalník a mohl jsem se vydat přepravovat pásová vozidla. První přišel na řadu pásový bagr, který vážil zhruba stejně, jako TATRA. S tím nebyl žádný problém. Druhý na řadu přišel tank, který vážil o něco víc. Tady už se začaly vyskytovat drobné potíže a když jsem se rozhodl přepravovat tank TIGER, který byl 2x těžší než moje osmikolka, tak po chvíli trápení povolilo spojení na hřídeli v centrální rouře a bylo vymalováno :-D . Naštěstí už výstava končila, tak mě to až tak netrápilo (Doma bylo během pár minut opraveno ;-) ). Byl by hřích se nezmínit o perfektním ozvučení tanku TIGER, a to především jeho startů, kde si člověk nebyl jist, zda se motor vůbec podaří nahodit. Ale asi díky kvalitní technice se to vždy podařilo :-D . Tímto bych chtěl kolegům modelářům poděkovat za pozvání na parádní výstavu, které jsem si náležitě užil.

 

Na fotky z této akce se můžete podívat v galerii.

 

Tomáš Janeček

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode