5. závod Speed Challenge

02.06.2016 22:27

 

21.5. je již za námi a tudíž i další, v pořadí již pátý, závod seriálu Speed Challenge 2016. Tento závod se nám, konečně už, podařilo zrealizovat na naší venkovní dráze u automobilky Škoda v Kvasinách. Předcházely mu poměrně významné přípravy. Jednou z nich, a tou nejvýznamnější, byla stavba nové tribuny. Počasí nám přálo od samého rána a mnozí tak zahájili závod v tričku s krátkými rukávy. Start závodu čítal celkem 25 modelů. 8 jich náleželo FORMULÍM, 7 kategorii HOBBY a po pěti ve skupinách STOCK a TRUCK. Jelikož se letos jelo poprvé na asfaltu, tak z předchozích výsledků vůbec nebylo jasné, komu se jak podařilo naladit model a kdo jak pojede.

Ve FORMULÍCH se na špičce zase začal objevovat Aleš Raud. Sice v kvalifikacích neměl na Martina Šponara, který si vybojoval 1. místo na startu do finále, ale ve finále se před něho opět prokousal a v cíli mu tak ukázal, jak jeho monopost vypadá zezadu. Podobně to vypadalo i na 3. a 4. pozici. Ze třetí pozice do finále startoval Radek Rusmich, ale tento závod se více dařilo Marku Váchovi, a tak se propracoval na třetí příčku před Radka.

V kategorii HOBBY jeli dohromady junioři a dospěláci. Na špici se objevovali jezdci: Jakub Blecha, Pavel Šponar a Šimon Horák. V tomto pořadí se i umístili na start do finále. Zde se toto pořadí opět trochu promíchalo. Mnohdy k tomu přispěje i nenápadně vzrůstající teplota asfaltu, kdy jeden model může postupně ztrácet adhezi a naopak jiný zase získat o mnoho lepší. Jakub Blecha si udržel první pozici, ale druhou a třetí příčku si mezi sebou prohodili Šimon Horák s Pavlem Šponarem. V dospělých hobbících se tak na stupni vítězů umístili jezdci v pořadí: 1. Jakub Blecha, 2. Pavel Šponar a 3. Pavel Tichý. V juniorech to bylo takto: 1. Šimon Horák, 2. Michal Wolf a 3. Václav Petr jun.

Nejrychlejší obsazenou kategorií je STOCK. Rychlejší je už pouze Open, která se u nás moc, snad pro rozměry našich drah, nejezdí. V této kategorii spolu nejčastěji bojují o pozice Martin Šponar, Milan Wolf a Jakub Blecha. Nebylo tomu jinak ani v tomto závodě. V kvalifikacích více "tlačil na pilu" Martin Šponar a podařilo se mu tak obhájit 1. příčku do finále. Milanu Wolfovi se to nejspíš nezamlouvalo a snad lepší soustředění, nebo, již zmiňovaná, jiná přilnavost pneu k vozovce napomohli tomu, že se ve finále propracoval ze druhé příčky na pozici první. Jakub Blecha si udržel stále třetí místo.

Kategorie TRUCK se u nás tentokrát poprvé jela na asfaltu. Píšu poprvé, protože se tato kategorie jela na asfaltu poprvé oficiálně bodovaná. Z koberce máme v paměti zaznamenané obstojné výsledky Tomáše Janečka. Ten za sebou dokázal nechávat ostatní jezdce i na asfaltu jak v kvalifikacích, tak ve finálových jízdách. Náleželo mu tedy celkové první místo. Za ním se bojovalo o další příčky mezi Miroslavem Matějusem a Šimonem Horákem. Miroslav Matějus, který nenašel přemožitele ve čtvrtém závodě Speed Challenge 2016, tentokrát trochu zaostával a nechal druhou příčku Šimonu Horákovi jak v kvalifikacích, tak ve finále. Míra tedy dokroužil na třetím místě.

Musíme uznat, že z této tribuny, která je o něco vyšší a prostornější, se modely ovládají úplně samy. Nevěříte :-D ? Máte možnost si to přijet vyzkoušet na další, v pořadí již 6., závod, který se pojede 18.6.2016, pokud nám počasí dopřeje, opět na asfaltu. Tímto bychom vás na něj rádi pozvali nejen jako závodníky, ale klidně i jako diváky. Myslíme že se tento závod vydařil a budeme se na Vás těšit na dalších takových.

 

Tomáš Janeček

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode